Mahkeme kararlarının en önemli özelliklerinden biri nihai kararın uygulanabilir olmasıdır. Bir ülkenin mahkemesinde alınan kararın, karar veren ülke içerisinde hüküm ve sonuç doğurması olağandır. Fakat bu kararların farklı bir ülkede geçerliliğini sürdürebilmesi için kararın tenfizi ve tanıması gerekmektedir.
Tanıma ve tenfiz birbirlerinden farklı kavramlardır.
Tanıma sayesinde yabancı ülke mahkemesinde alınan kararın hukuki sonuçlarının ülkede kesin hükmünün kabul edilmesidir.
Tenfiz ise icra anlamına gelmektedir. Yabancı ülkedeki mahkeme tarafından alınan kararın icra kabiliyetini ülkedeki hukuk sistemi içerisinde kabul etmesi anlamına gelmektedir.
Tanıma kararı bağımsız bir dava ile veya dava sırasında verilebilecek iken tenfiz kararı, tanıma kararı sonrasında sadece bağımsız dava yoluyla verilebilmektedir. Tenfiz sonuç doğurucu bir karar olması dolayısıyla velayet ve mal paylaşımı veya evlilikte elde edilen hakların kaybedilmesi gibi etkileri olabilmektedir.
Tenfiz sayesinde Türk Mahkemesi tarafından verilen hüküm ile yabancı mahkemelerdeki karara Türk Mahkemesi tarafından verilen karar statüsü vermektedir. Tanıma davası ile dava türü bakımından tespit davasıdır. Tanıma kararında dava açma zorunluluğu yok iken tenfiz kararı için dava açmak mecburidir.
Baytan Hukuk Bürosu olarak, Tanıma ve Tenfiz konuları kapsamında müvekkillerimize her türlü hukuki danışmanlık konusunda destek vermekteyiz.